2.7 C
Chișinău
marți, 19 martie 2024

10TV.md : „Păcatele” Silviei Radu de la Fenosa. Raportul secret al ANRE care o face vulnerabilă

Must read

“Cheltuieli suplimentare și ineficiente în sume considerabile” și “nerespectarea pricipiului eficienței maxime la costuri minime”.

Sunt doar câteva din concluziile unui raport ANRE efectuat în 2013 legat de activitatea din perioada anilor 2010-2012 la cel mai mare distribuitor de energie electrică din Moldova ce era condus la moment de Silvia Radu, actual primarul general interimar degrevat.

Documentul a intrat în posesia Redacției Unimedia tocmai în plină campanie electorală pentru alegerea Primarului capitalei în care Silvia Radu este văzută de mai mulți analiști drept una din favorite.

Am decis să-l publicăm pentru că acesta nu a fost făcut public niciodată, iar potrivit unor experți în domeniu, ascunde informații suficiente pentru tragerea la raspundere a Silviei Radu.

Raportul menționează mai multe nereguli grave în gestionarea întreprinderii, iar potrivit unor surse, acesta a ajuns și în atenția organelor de drept, dar care au rămas fără un răspuns.

De asemenea, de-a lungul anilor, documentul a stârnit multiple discuții la ANRE. Interesant este că, la finele lui 2015, după o ședință la care a fost întrebată din nou despre neregulile depistate, Silvia Radu anunța subit că părăsește funcția de conducere a companiei menționând doar că are nevoie de o pauză.

Chiar dacă încălcările din raport par evidente, mușamalizarea raportului și evoluția ulterioară a fostului manager de succes implicată pe neprins de veste într-o campanie prezidențială și ajunsă peste noapte la primărie, arată că aceasta se bucură de o adevărată protecție de nivel înalt. Solicitați de UNIMEDIA, atât Silvia Radu, cât și reprezentanții instituțiilor vizate în raport nu au comentat deocamdată informațiile.

Fraude menționate în raport

În raport se menționează că Red Union Fenosa nu a examinat condiții egale la examinarea solicitărilor de a rețelelor electrice pentru a fi incluse în planurile de investiții anuale. De asemenea, compania nu a respectat în tocmai prevederile legale, ce i-a permis să înregistreze în proprietate privată rețelele electrice transmise acesteia condiționat, cu titlu gratuit, de către agenții economici și instituții publice în sumă totală de 115 mln. lei. „Astfel, în perioada 2002-2012, compania în mod abuziv a înregistrat în proprietate rețele electrice transmise acestei condiționat cu titlu gratuit cu de către agenții economici și instituții publice în valoare de 115 mln. de lei”, se arată în raport.

Totodată, potrivit raportului, contrar prevederilor companiei, care constau în includerea unor prevederi în avizele de racordate, eliberate solicitanților, prin care s-a condiționat obligativitatea acestor persoane de a transmite la balanța companiei de electricitate gratuit rețelele de electricitate, construite din surse proprii, ultima, ignorând faptul existenței a mai multor cereri de includere în planul de investiții (145 de solicitanți, care necesita un buget de 5.4 mln. de lei), a inițiat și contractat două acorduri de procurare a rețelelor electrice de la SRL. Glorinal și SRL Dansicons, în sumă de 6,4 mln. de lei și, respectiv, 6,2 mln. lei, cu toate nu au fost confirmate sursele de finanțare a acestor blocuri locative, inclusiv a rețelelor electrice.

Conferințe IPN [HD] | Neregulile comise de Silvia Radu la conducerea RED Union Fenosa

mai mult la : 10tv.md/2018/04/27/doc-pacatele-silviei-radu-de-la-fenosa-raportul-secret-al-anre-care-o-face-vulnerabila/

- Advertisement -spot_img

More articles

Lasă un răspuns

- Advertisement -spot_img

Latest article

Descoperă mai multe la Cotidian ⓜ mapamond domains

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura