10 C
Chișinău
sâmbătă, 7 decembrie 2024

Europa Libera : Presa de la Moscova şi Bucureşti despre alegerile din Chişinău

Must read

Liniile bătăliei geopolitice Est-Vest se menţin.

Scrutinul de duminică, în special din Chişinău şi Bălţi, a interesat mai ales pe jurnaliştii de la Moscova şi pe cei de la Bucureşti. Unele instituţii din cele două capitale chiar au dedicat rubrici speciale anticipatelor de la Chişinău.

Portalul moscovit „Политика сегодня” publică articolul de opinie intitulat „Alegerile din Moldova: Moscova începe şi învinge”, anticipând că toamna politică în Republica Moldova ar putea fi una fierbinte. Rezultatul obţinut de socialistul Ion Ceban este interpretat ca o înfrângere a guvernării democrate ce riscă să piardă Chişinăul care tradiţional a ales candidaţi pro-vest. Articolul este semnat de Iurie Podoleaka, în opinia căruia rezultatele localelor ar trebui să pună pe gânduri Occidentul care „ar putea pierde, chiar şi definitiv, controlul asupra unei republici din fosta URSS”. Alegerile în Chişinău au arătat, continuă autorul, că şi cetăţenii cu viziuni pro-europene sunt nemulţumiţi de prestaţia guvernării democrate.

„Cum va influenţa relaţia Republicii Moldova cu Federaţia Rusă rezultatul scrutinului de duminică?”, este titlul articolului publicat de portalul specializat pe teme economice Business FM. Surpriza alegerilor din 20 mai este înfrângerea Silviei Radu, despre care ziariştii ruşi scriu că a reprezentat în scrutin Partidul Democrat de guvernământ. Portalul a solicitat opinia politologului de la Chişinău Vitali Andrievschi, care constată că turul doi al scrutinului, planificat pentru data de 3 iunie, va fi unul geopolitic. Şi asta pentru că cei doi concurenţi, Ion Ceban şi Andrei Năstase, sunt două personalități puternice şi foarte diferite. „Un scrutin geopolitic nu este în favoarea candidatului socialist şi asta pentru că în ultimii ani forţele pro-ruse au pierdut capitala din cauza acestei stări de lucruri. Întâi a fost învins Igor Dodon, apoi Zinaida Greceanîi”, a conchis Vitali Andrievschi. În ce priveşte titlul articolului: „Cum va influenţa relaţia Republicii Moldova cu Federaţia Rusă rezultatul scrutinului de duminică?”, politologul se arată sceptic şi asta pentru că „mai important este rezultatul parlamentarelor de la toamnă”.

„Alegeri la Chişinău: geopolitica şi polarizarea UE versus Rusia şi lipsa de coeziune a dreptei” este titlul articolului de opinie semnat pentru Evenimentul Zilei de la Bucureşti de analistul politic Iulian Chifu. Autorul constată că liniile bătăliei geopolitice Est-Vest se menţin chiar şi într-o înfruntare pentru doar un an la Primăria Chişinăului. Între altele, Iulian Chifu observă că discrepanţa de tratament între diferiţi candidaţi, la nivel financiar, este evidentă. „Retragerea din cursă a candidatului partidului pro-rus Shor a împins în sus candidatura lui Ion Ceban, cu plusul de voturi, dar finanțarea externă nesancționată e tratată diferit: sancționator la Partidul Shor, foarte strict la opoziția pro-europeană, foarte lax în ceea ce privește partidul Președintelui Dodon, PSRM, pro-rus”, conchide autorul.

Şi, în fine, Deutsche Welle, aminteşte că primarul de Chișinău care va fi ales la 3 iunie, va deține funcția doar un an, până la alegerile locale generale din 2019. Miza acestui scrutin este, totuși, uriașă, având în vedere tendința guvernării, dirijate de PD, de a controla teritoriul în perspectiva alegerilor parlamentare din toamna acestui an. Acest scrutin se va desfășura în baza contestatului sistem electoral mixt, votat în 2017, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, de către PD, PSRM, cu ajutorul popular-europenilor lui Iurie Leancă. Sistemul electoral mixt este, potrivit analiștilor politici de la Chișinău, singura modalitate prin care detestatul PD își poate propulsa exponenți în viitorul legislativ.

mai mult la : www.europalibera.org

- Advertisement -spot_img

More articles

Lasă un răspuns

- Advertisement -spot_img

Latest article

Descoperă mai multe la Cotidian ⓜ mapamond domains

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura