23.2 C
Chișinău
sâmbătă, 15 iunie 2024

Jurnal.md : După două decenii de beznă, satul Congaz are acum sistem modern de iluminare stradală din banii UE

Must read

Cel mai mare sat din Republica Moldova, Congaz, a fost iluminat după mai bine de două decenii de beznă, din cauza reţelele vechi care s-au deteriorat, iar locuitorii din satul Chirsova au acces la apă potabilă de calitate. Îmbunătăţirea vieţii oamenilor a fost posibilă datorită unor fonduri din Uniunea Europeană.

Pe o lungime de 40 de kilometri au fost instalate 480 de corpuri de iluminat, bazate pe tehnologiile LED. După 25 de ani, cei 12.400 de locuitori din Congaz pot circula pe străzi şi noaptea. Sistemul modern de iluminat va aduce economii de până la 50 la sută la consumul de energie electrică, dar şi la costurile de întreţinere şi exploatare.

Costul investiţiei este de aproximativ 93 de mii de euro, dintre care 70 de mii reprezintă ajutorul din partea Uniunii Europene, iar restul sumei este contribuţia autorităţilor publice locale şi regionale. Şi locuitorii satului Chirsova din municipiul Comrat au un motiv de bucurie.

Dacă până acum doar şase din zece gospodării din localitate aveau acces sporadic la apeduct, acum cei peste 7.000 de săteni vor fi aprovizionaţi neîntrerupt cu apă potabilă. Totul datorită a două sonde şi a unui turn de apă.

mai mult la : jurnal.md/ro/social/2018/3/30/dupa-doua-decenii-de-bezna-satul-congaz-are-acum-sistem-modern-de-iluminare-stradala-din-banii-ue/#update-12633641

- Advertisement -spot_img

More articles

Lasă un răspuns

- Advertisement -spot_img

Latest article

Descoperă mai multe la Cotidian ⓜ mapamond domains

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura