Interviul dimineții cu directoarea Liceului „Alexandru cel Bun” din Tighina, la împlinirea a 26 de ani de la începutul războiului de pe Nistru.
La 26 de ani de la începutul războiului de pe Nistru, Republica Moldova rămâne un stat dezmembrat cu o regiune separatistă care îşi revendică independenţa. Directoarea liceului „Alexandru cel Bun” de la Tighina, Maria Roibu nu crede într-o posibilă reintegrare a ţării în timpul apropiat, aşa cum veţi auzi în interviul dimineții.
Europa Liberă: Când se vorbeşte despre 2 martie 1992, gândurile Dvs. unde vă duc?
Maria Roibu: „Mă duc imediat la tot ce s-a întâmplat, acea nenorocire din 1992. Noi am construit un monument, o fântână a eroilor unde au căzut polițiștii din Republica Moldova în 1992.”
Europa Liberă: La hotarul dintre Varniţa şi Tighina.
Maria Roibu: „Da, acolo unde au stat forţele noastre. Uneori îmi pare că poate degeaba şi-au dat viaţa acei tineri şi mă gândesc, cu mare durere în suflet, la îndurerații părinți şi rude care nu-i mai au. Şi asta pentru că există Transnistria, există legile lor şi câteodată ai impresia că deja sunt recunoscuţi.”
Europa Liberă: Dvs., în general, cum descrieți astăzi această regiune transnistreană?
Maria Roibu: „Considerăm că ei se simt tare pe picior, se simt o ţară aparte. Mi se pare că niciodată nu o să fie acea reintegrare pe care ne-am dori-o noi. o reintegrare ar înseamnă să activeze legile R. Moldova şi să fie o continuitate a parcursului început spre UE. După părerea noastră această reintegrare niciodată nu va fi. Noi vedem mai degrabă un dus spre Rusia a Transnistriei. Aici pe parcursul multor ani s-a format o mentalitate nici nu pot să-i zic sovietică. Este ceva aparte pentru dânșii. Ei sunt zombaţi. Ei nu pot să-şi închipuie că există undeva o viaţă mai bună, că există oameni care nu se gândesc numai la potlogării şi să facă rău în lume. Chiar în oraşul nostru mă uit, parcă e pustiu.”
mai mult la : https://www.europalibera.org/a/29072357.html