– Mariupol. Luptătorii din Azovstal recuceresc pozițiile ocupate pe teritoriul platformei industriale de către ruși. Pare șocant, ar putea părea fake news dacă nu ar exista imagini doveditoare.
– Mariupol. Ministrul de externe turc a discutat cu Serghei Soigu pentru eliberarea luptătorilor din Azovstal cu ajutorul unei nave care deja se află pregătită în Istanbul, printr-un coridor Mariupol-Berdyansk. Eroii din Azovstal nu vor să se predea. Despre eroi, alții însă, voi vorbi și mai jos.
– Harkov. Orașul a fost practic eliberat de presiunea artileriei ruse. Armata Ukr a ajuns la granița cu rusia și are capacitatea de a lovi liniile logistice ale rușilor. 80% din teritoriul est de râul Siversky Donetks a fost eliberat de armata Ukr.
– Harkov. Într-o bătălie ce va rămâne în istorie, pe 11 și 12 mai, rușii au pierdut aproape un întreg BTG în câteva zeci de minute (în două reprize) încercând să oprească ofensiva Ukr spre râul Siversky Donetsk. 73 de unități blindate și peste (estimare) 700 de ruși au murit în bătălie. Este cea mai mare pierdere a rușilor într-o singură zi.
– Donbas. Axa Izium-Slovianks. Contraofensiva Ukr a început. Momentan cu artilerie. Trupele ruse sunt fixate și pe axa Izium-Barvinkove și pe Izium-Slovianks. În următoarele zile vor urma bătălii puternice și soarta închiderii pungii Donbas se va pecetlui aici. În zona Izium au fost observate baterii de artilerie M777 americane, tancurile T-72 donate de Polonia și autopropulsatele Dana din Cehia.
– Donbas. Axa Rubjine-Severodonetsk. Rubjine este total ocupat de ruși și în ultimele ore au intrat în Severodonetsk.
– Donbas. Axa Popasna. rușii au încercat 5 atacuri în ultimele 24 de ore pentru a avansa înspre Bakhmut, toate atacurile fiind blocate de armata Ukr.
– Axa Zaporojie. Mircea Barbu mi-a relatat azi că a fost în linia frontului, la sud de Zaporojie. Bombardamente din 5 în 5 minute. S-a întors înapoi la bază, alături de colegul său, teferi. Mai multe informații găsiți la el pe profil. rușii continuă bombardamentul de artilerie pentru a pregăti terenul pentru o ofensivă majoră în următoarele zile.
– Nicolaev. Este bombardat cu MLRS.
– Herson. Checkpoint-urile rușilor blochează orice intrare sau ieșire din oraș. Cei care vor să intre, sunt dezbrăcați la pielea goală în căutarea însemnelor specifice vesticilor (tatuaje etc). Cei care dețin astfel de însemne sunt reținuți, indiferent că sunt membri ai presei sau civili. Sunt interogați și torturați pentru a le oferi informații despre ce știu legat de pozițiile Ukr din Nicolaev și planurile pentru următoarele zile.
– Odesa. Relativă liniște.
– SUA. Ajutorul de 40 miliarde a fost blocat de senatorul Rand Paul în Senat. Va mai dura cel puțin o săptămână până când acesta va fi aprobat. Însă va fi aprobat.
– (update, că l-am uitat) Finlanda. Primul ministru a decis ca Finlanda să adere la NATO.
– rusia. Interceptările reușite de serviciile secrete Ukr arată un moral incredibil de scăzut în rândul trupelor rusești, iar în lipsa unui război declarat oficial, unii aleg să „dezerteze” pentru că legea le permite să nu participe la acțiuni care nu sunt specifice unui război declarat.
Indiferent dacă ei pleacă de pe front sau nu, este un bun indicator al lipsei totale de dorință și moral.
– rusia a ridicat în zbor bombardierele strategice TU-22M și TU-95 (un fel de echivalent al B-52 american). Ar trebui să ne așteptăm la bombardamente în următoarele zile, țintele putând fi oricare oraș ucrainean.
– Egiptul și Libanul au refuzat să cumpere grâul atât de necesar lor, dintr-o navă ucraineană furată de ruși și dusă în porturile lor pentru a le vinde grâu furat. O atitudine excepțională.

Lasă un răspuns