18.3 C
Chișinău
marți, 28 mai 2024

TVR Moldova: Chişinăul insistă asupra soluţionării problemei şcolilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană

Must read

Un schimb de opinii a avut loc astăzi între Vicepremierul Cristina Lesnic şi Reprezentantul special al Federaţiei Ruse în reglementarea transnistreană, Serghei Gubarev. Unul dintre subiectele abordate a fost vizita întreprinsă de către oficialul rus la Tiraspol, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Discuţiile între cei doi interlocutori s-au axat pe problematica şcolilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană, fiind reiterată indispensabilitatea excluderii practicii aplicate în mod constant de către Tiraspol privind notificarea preliminară a aşa-numitelor structuri din stânga Nistrului pentru a facilita libera circulaţie a elevilor, părinţilor şi a profesorilor din aceste instituţii de învăţământ.

Cristina Lesnic a accentuat necesitatea atragerii unei atenţii sporite problemei vizate, subliniind că prin menţinerea abordărilor actuale din partea Tiraspolului este încălcat dreptul fundamental la libera circulaţie şi din aceste considerente va aduce în discuţie acest subiect în platformele internaţionale de dialog.

În context, Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a insistat asupra menţinerii subiectului şcolilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană pe agenda de lucru a formatului de negocieri „5+2” până la soluţionarea definitivă a acestuia.

De asemenea, Vicepremierul a menţionat că nu sunt implementate totalmente prevederile Deciziei protocolare semnate pe 25 noiembrie 2017, şi anume, nu au fost diminuate tarifele pentru toate serviciile comunale la nivelul celor aplicabile celorlalte instituţii de învăţământ din regiunea transnistreană, precum şi nu au fost transmise şcolilor în proprietate terenurile din proximitatea acestora.

În continuarea dialogului, oficialii au discutat şi alte subiecte de pe agenda procesului de negocieri, precum ar fi interacţiunea în domeniul telecomunicaţiilor, implementarea mecanismului de acces în traficul rutier internaţional al autovehiculelor din raionale de est ale ţării, precum şi despre necesitatea creării premiselor necesare pentru convocarea unei noi reuniuni în formatul „5+2”.

Reprezentantul special al Federaţiei Ruse în reglementarea transnistreană a menţionat despre o posibilă revenire până la finele anului 2018 în Republica Moldova pentru a purta discuţii mai detaliate despre problema liberei circulaţii.

mai mult la : tvrmoldova.md

- Advertisement -spot_img

More articles

Lasă un răspuns

- Advertisement -spot_img

Latest article

Descoperă mai multe la Cotidian ⓜ mapamond domains

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura